Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

"Ξυπνήστε" τον μεταβολισμό σας για να χάσετε κιλά


Συμμαθήτρια μας γυμνάζεται
Για να χάσετε βάρος, ξεχάστε τις δίαιτες. Το μυστικό κρύβεται στον μεταβολισμό σας. Κάντε, λοιπόν, τα πάντα για να τον επιταχύνετε. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, για να χαθούν τα περιττά κιλά δεν βοηθάει τόσο μία υποθερμιδική διαίτα όσο ένα «καλά λαδωμένο» σύστημα καύσης θερμίδων ή, αλλιώς, ένας γρήγορος βασικός μεταβολικός ρυθμός. Πώς θα τονώσετε τον δικό σας;

Υιοθετώντας τις παρακάτω απλές συνήθειες: πρώτα απ’ όλα, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ένα καλά δομημένο μυϊκό σύστημα αποτελεί εγγύηση για γρήγορο μεταβολισμό. Ο μυϊκός ιστός είναι μεταβολικά δραστήριος, καθώς καταναλώνει ενέργεια ακόμα και όταν είναι αδρανής, σε αντίθεση με τον λιπώδη που δεν καίει θερμίδες σε κατάσταση χαλάρωσης. Σημειώστε ότι για να αυξήσετε τον μυϊκό σας τόνο ενδείκνυνται οι ασκήσεις με βαράκια.
 
Την ίδια στιγμή, έρευνες έχουν δείξει ότι και ο καφές πατάει το… γκάζι του μεταβολισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι η καφεΐνη επιταχύνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό κατά 5-10% τις δύο επόμενες ώρες από τη στιγμή της κατανάλωσής της. Εξαιτίας αυτού έχει αποδειχτεί ότι όποιος γυμνάζεται αφού πιει καφέ, καίει περισσότερο λίπος.
 
Σημαντική διαφορά στον ρυθμό του μεταβολισμού μπορεί να κάνει και η θέρμανση. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, στο 30% των ενήλικων ανθρώπων υπάρχει το λεγόμενο «καφέ λίπος». Πρόκειται για ένα είδος λίπους το οποίο αποδείχτηκε ότι δραστηριοποιείται και πραγματοποιεί καύσεις όταν εκτίθεται σε ψυχρό περιβάλλον. Προσπαθήστε, λοιπόν, να μην υπερθερμαίνετε τους χώρους όπου ζείτε και εργάζεστε.

Σε ό,τι αφορά την ίδια τη διατροφή, πολύτιμοι αποδεικνύονται οι «παρεξηγημένοι» υδατάνθρακες, αφού έρευνες έδειξαν ότι όσους περισσότερους καταναλώνει κανείς τόσο τείνει να καίει το περίσσευμά τους - σε αντίθεση με την υπερκατανάλωση λίπους, το οποίο τείνει να αποθηκεύεται από τον οργανισμό. Τέλος, τονωτική για τον μεταβολισμό είναι η άσκηση (ακόμα και η ήπια δραστηριότητα, όπως είναι μια σύντομη βόλτα), και μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι δεν επιταχύνει τις καύσεις μόνο τη στιγμή της δραστηριότητας, αλλά και για μερικές ώρες αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου